0492 668 193 info@dolphinair.nl

In Berlijn is het nu twee weken herfstvakantie en de overheid bezint zich alvast op de periode die daarna komt. Er is een miljoen euro uitgetrokken om alle scholen van CO2-meters te voorzien. Haast verontschuldigend staat in de berichtgeving, dat niet iedere klas een eigen apparaat krijgt, maar dat ze het een beetje met elkaar moeten delen.

In de nieuwe voorschriften staat, dat klaslokalen tussen de lesuren, in de pauzes en ook in het midden van een lesuur gelucht moeten worden, ‘quergelüftet’, dus niet alleen het raam moet open, ook de deuren naar de gang en de buitendeuren. Wanneer het metertje tijdens de les aangeeft dat er te weinig frisse lucht binnenkomt: luchten!

Verder moeten kinderen warme kleding meenemen en moeten een nieuwe indeling van de klas gemaakt worden, waarbij de leerlingen die het beste tegen de kou kunnen voortaan dichtbij het raam zitten. Zo staat het in het nieuwe hygiëneplan.

In drie scholen is een proefopstelling gemaakt met ventilatiesystemen, waarbij goed gekeken wordt hoeveel virus werkelijk weggefilterd wordt. Er wordt ook gelet op het bedieningsgemak, het lawaai en hoeveel onderhoud nodig is.

Ventilatie wordt al lange tijd meegenomen in alle maatregelen tegen corona. Zo zie je bijvoorbeeld op de website van bioscopen wat ze aan ventilatie doen en kun je zelf beslissen of je dat veilig genoeg vindt.

Theaters en concertzalen hebben ook al lang maatregelen genomen. Zo is bijvoorbeeld het Berliner Ensemble al in juni gestart met een proef om ontsmettingsmiddel door verneveling in de hele ruimte te brengen. Testresultaten lieten zien dat 99% van het oppervlak daarna vrij was van virussen.

Bron: Berliner Morgenpost